Panas hati # 3 (I)

         Salam semua readers dan followers blog aku nie kerana sudi mendatangkan diri anda ke sini…adush!!ayat terabur..huhuhu..bertemu kembali kite dalam edisi Panas Hati. Edisi kali nie aku nak menceritakan mengenai salah seorang teman rapat aku yang sangat suke bermukabuku..asal mukabuku je kawan aku..asal kawan aku je mukabuku..huuhu..macam itu la gayanya…

          Kawan aku nie seorang yang peramah dan ceria..Dia punya status dekat mukabuku tak pernah la tak berkomen..Orang semua cakap dia femes…Femes ke??yela kot…aku pon tak pasti sebab itu kata-kata orang dan bukan kata-kata aku. Kawan aku nie aktif la sangat,semua asyik add dia masuk dalam group..group tu la..group nie la..group nun la…kawan aku nie biasa je la..die kan suke berkenalan dan mengumpulkan koleksi kawan-kawan yang ramai dengan prinsip teguhnya “kawan biar berjuta” tu. Dalam satu group yang hanya mahu dikenali sebagai GROUP Q ni kawan aku terlebih aktif sebab ahli dia ramai sikit.Disebabkan terlebih aktif la kawan aku nie dibenci oleh ahli-ahli group tu….aduhai simpatinya aku.Kesian kawan aku tu..ape salah die??die cume suke berkawan tapi disebabkan asyik muke die je kat group tu ade plak yang mengutuk kat belakang kononnya kawan aku nie berlgak mcm dia yang buat group tu..

          Mengutuk di belakang tetapi bersikap baek bila berdepan merupakan satu tindakan yang sangat aneh dan buruk kerana tindakan nie jugak dikenali sebagai…”TALAM BERMUKA-MUKA”..Korang semua…tolonglah..berkawan dan bersahabat biarlah ikhlas. Masa berdepan baeknya hanya TUHAN YANG TAHU ala..macam lagu UNIC tu..tapi boleh pulak seorang ahli group yang tak dapat dikeluarkan namanya kerana bakal meletupkan blog aku…(so..keep it a secret) membuat status dan mengumpulkan ahli yang laen di papan mukabukunya untuk mengutuk kawan aku secara berjemaah. Yang aku panas hati tu dalam masa yang sama jugak komen dengan kawan aku dekat GROUP Q tu punya lah baek..TERBAEK…(macam dalam bobo boy).Korang semua nie BUKAN TALAM DUA MUKA SAJA tetapi TALAM BERMUKA-MUKA. Kenapalah ada manusia macam nie?? Bila jadi macam nie kat kawan aku nie..aku pon dah takut nak berkawan.Korang semua pon aku nak ingatkan kawan-kawan korang tu belum tentu semuanya ikhlas.Ramai yang berkawan hanya sekadar untuk memenuhi kepentingan diri je..kalau kawan tu bawa keuntungan die pon kawan la…Murahkan nilai seorang kawan??

          Bersahabatlah dengan ikhlas dan berkongsilah dalam hal yang baek dan aku pasti persahabatan nie pasti mendapat keberkatan. Nilai persahabatan sekarang selalu sangat dipijak-pijak seolah-olah persahabatan tu tak bernilai langsung. Aku tulis entry ni pon bukan hendak malukan dan tujukan pada sesiapa cuma nak mengingatkan sesama kita. Kalau ada yang lupa apa salahnya kita mengingatkan..korang semua tahu tak sebab nie lah kita perlu memilih kawan??Kawan korang ajak mengutuk berjemaah pon korang nak join??tak faham betul aku..aku tengok komen kat status tu bukan sepuluh tapi beratus-ratus.Korang bayangkan kalau kawan aku baca status tu dan semua komen tu…nasib la kawan aku tak fwen dengan blogger yang buat status tu…mesti die sedih sebab aku dengar dari mulut dia sendiri bila die cerita pasal korang yang berjemaah kutuk dia nie..tulus ikhlas dia anggap korang sahabat dia  tapi korang…Perlukah korang benci dia sebab dia aktif dalam group tu dan sebab dia ramai kawan..perlukah?

                                              Hati yang terluka....

      Baru-baru nie….aku tengok kawan aku sudah jarang mengadap mukabukunya tapi dia habiskan masa lapang dia dengan membaca majalah dan surat khabar je..die dah tak banyak cakap macam dulu..sayu sangat bila aku pandang dia..Aku pon tanyalah…”nape kau tak bukak Fb?”…lambat-lambat dia jawab…”aku dah tahu kawan-kawan yang agak rapat dengan aku,yang selalu komen dengan aku kat fb tu benci sangat kat aku..”..dengan serba salah aku pon tanya lagi,”mana kau tau semua nie?”…die jawab,”ade la yg ckap kat aku..aku sedih sangat..ape salah aku kat diorang..salah ke aku sembang2 dan komen kat group tu??dah la aku bukan kawan kat fb je..jumpe pon penah kot..kalau salah aku kat mane2 ckap la..aku cube ubah diri aku..”..lepas tu aku hanya terdiam..aku sedih sangat tengok kawan aku yang dulunya sangat ceria sekarang dah jadi pendiam. Aku faham..kalau aku kat tempat dia aku pon kecewa dapat kawan yang macam tu. So,kat sini aku nak tanya korang ape maksud kawan bagi korang?kawan tu tin kosong je  ke??klu nak guna isi benda baru korang cari..Kawan tu bola sepak ke??bila korang nak berebut sepak satu padang tapi bila tak nak tinggal je..Kawan tu macam bulu tangkis badminton je ke??korang boleh pukul sana sini..Korang semua sedarlah..berkawanlah dengan ikhlas dan ajaklah kawan-kawan berbuat kebaikan bukan mengutuk orang!!!kalau ada sifat kawan korang yang tak elok dan kurang baek akhlak dia ke..korang tegurlah dengan baek bukannya buat jemaah kutuk die..nak puasa daa..baek jemaah tadarus al-Quran.

          Kawan..kawan atau sahabat nie bagi aku seorang teman yang boleh berkongsi suka duka dan menerima baek buruk diri kita.Berkawan dengan ikhlas dan aku pasti korang pon akan dapat kawan dengan orang yang ikhlas anggap korang kawan.Ingatlah…”WHAT YOU GIVE,YOU GET IT BACK…”Ikhlas korang berkawan,ikhlaslah orang berkawan dengan korang jugak..andai sebaliknya biarlah dia dengan Yang Maha Esa saja..yang penting diri kita. Jangan la bersikap TALAM BERMUKA-MUKA nie..korang mana tau tah2 nanti kawan korang yang suke berjemaah kutuk orang tu kutuk korang pulak bila ada yang dia tak puas hati kat korang…tapi masa tu dia tak ajak korang la..dia kutuk dengan orang laen..sebab apa?manusia nie memang selalu tak puas hati dengan kesengan orang laen..Virus HASAD DENGKI..tak boleh tengok orang lebih sikit mulalah nak mengutuk dan anang sana-sini.Kalau korang buat macam tu kat orang tak mustahil itu jugak yang akan korang dapat nanti. Korang tak kena korang tak rase la..bila dah kena baru nak sedar..masa tu dah tak guna dah sebab korang takde tempat pon nak mengadu sebab yang kutuk korang tu kawan yang baek dengan korang.Masa tulah korang akan kenal sape sebenarnya kawan korang dan mana satu yang TALAM BERMUKA-MUKA...

          Aku harap entry pasal kawan aku nie bagi manfaat kat korang semua..bersamalah kita bersahabat dengan hati yang tulus ikhlas.Aku suka sangat dengan prinsip kawan aku tu..”Kawan Biar Berjuta”..tapi aku pon tak tahu lepas apa yang jadi kat kawan aku nie,dia masihkah akan guna prinsip tu?hati dia terluka sangat sebab dia cakap.. “kalau aku dah kawan rapat,aku sayang semua kawan2 aku”..tapi kawan dia buat dia mcam tu pulak.Aku harap entry nie jadi teladan buat semua…
Wasalam..

25 comments:

Wanz Mejuez said...

Panjang gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

wehh siapa kawan tu...?? Aku nak tau jugak... aku ni sebenarnya aktif jugak dekat fb.. tapi aku tak tau plak kes kutuk mengutuk ni... huhuhuhu

T_T

MaiRa QuEeN said...

hahahhaha...sebab hangin sangat wan oi...so hati-hati la..

peNulis SeNjA said...

banyak punya panjang entry ni .. tapi macam tahu je sape yg demo maksud dalam entry ni .. muahahahaa

MaiRa QuEeN said...

penulis senja...sape la tu ek?

Umar Faruq said...

ish3.. jadi baik susah.. jadi ramah susah.. jadi jahat je sng.. manusiaa.. oh manusiaa..

btw, congratz sbb dah berdomain.. :)

MaiRa QuEeN said...

Umar..tula psal...terukkan manusia nie..

sAmPaH said...

huhuhuh..btui2 kecian ni...hihih

MaiRa QuEeN said...

sampah..tu la kesian kan..

Panggil aku Han said...

Sampai juling biik mata baca...heheh

btw manusia mmg mcm xpenah nk puas hati dgn org..:) Han pn penah kna..sabar jela..

nobody perfect right..:D

Faizal Fredley said...

perghh..panjang nyer ulasan ko...penat den baca..hahha..aku pun kadang2 muak gak tgk muka sama jer dlm fb tp x la sampai mengata...biarlah diorang kata...yg penting diorang dpt dosa kawan ko dpt pahala...

Queen F said...

semput aku baca.. hekhekhek :D tetiba pulak rasa mcm kena kat batang hidung sendiri sebabnya aku ni tengah cuti, so 24/7 lah ngadap fb, post status, conteng wall org.. tetiba mcm terdetik plak mesti ada org serabut gila tengok muka aku je kat fb tu.. >.< kalau umur tu dah dewasa, berpikir pon biar lah mcm org dewasa, baik kat depan kutuk kat belakang ohh sangat tidak cool perangai itu.. mcm budak sekolah rendah -.-' percaya pada karma :)

alinac lover said...

kesian kt dia

PORUMAN said...

biar jela org jeles... nape dorang nak join kalu da benci org tu... pelik2.

mr.kylephytrie said...

waa.....improvement...!!!

myra said...

fuhhh! kalau myra jadi ponn myra kecewa..marah+ sedih ... tapi apakan daya.. mulut org kita tak boleh tutup . . n kite tak boleh puaskan hati semua pihak kan ? sabar jer lahh.. pada myra kawan tu adalah org yg boleh myra percaya n boleh myra berkongsi.. tapi dorg2 yg kutuk2 secara berjemaah itu sebenar org yg "pengecut".. kalau berani cakap depan2 lahh.. kenapa nak kutuk belakang.. wink2 ~~ maaf . . terlalu panjang komen saye . . wink2 ~~

MaiRa QuEeN said...

han:tu la tp kawan biar ikhlas la kan..

MaiRa QuEeN said...

faizal fredley:tu la..same la tp xde pon nk kutuk2 la...diam sudah la..

MaiRa QuEeN said...

Queen f:like your comment..kutuk depan2...nie depan baek nk mampus...huh..

MaiRa QuEeN said...

alina shop:tau xpe..

MaiRa QuEeN said...

poruman:manusia memang pelik cmni...huhubu

MaiRa QuEeN said...

mr kyle:ye la dah lame hilang..huhu

MaiRa QuEeN said...

myra:setuju dengan myra...tu la kan spe x terase...sedih tol..cian kawan maira..

suara sungai said...

kesian nya kwn awk tu..

MaiRa QuEeN said...

suara sungai tau xpe...

fierul said...

kebanyakkan suma kawan waktu senang je .. sush nk cari kwan masa ssh skrg nie ... masa ketawa ada la masa mnngis ssh nk jmpa ..