Asyik SPAM je..Bosan!!

Ape spam-spam nie??SPAM je tau...jangan la spam2 nie. Grr!! BENCILAH!!..
Salam semua pembaca dan pelawat blog ini. Hari ini aku nak bagi info sikit kat korang semua. Kalau korang nak tahu, spam ini sebenarnya sangat menyusahkan dan terdapat banyak keburukan kalau kita selalu melakukan spam..

sumber pak cik google...

Apekah maksud spam??spam nie sebenarnya adalah apabila sesuatu yang selalunya dilakukan secara berulang-ulang. Selalunya spam ini dilakukan bertujuan untuk mempromosikan sesuatu produk. website ataupon bisnes.  Contohnya para perniaga yang berulang-ulang mengiklankan produk mereka. Korang pon dapat tengok spam ini selalu dilakukan oleh blogger-blogger dengan tujuan untuk mempromosikan blog mereka. So,spam ini dilakukan untuk mengajak pelawat untuk datang ke blog mereka.

Email?email-email yang entah datang dari mana-mana juga turut dikenali sebagai spam.. email-email ni  masuk ke email kita tanpa kita kenal ataupon  ketahui dan kadangkala mengandungi perkataan yang tidak langsung difahami. Biasanya, kalau email spam ni dia akan masuk terus ke dalam spam atau bulk folder email kita.. sistem yahoo contohnya, menganggapkan email itu spam, apabila tiada perkataan unsubcribe dalam sesuatu email yang dijalankan secara autoresponder. Selain itu, kalau korang perasan komen kat blog kita pon kalau mengandungi perkataan yang tidak difahami dan sebagainya akan terus dikesan oleh blogspot dan akan masuk di bahagian spam.



Orang yang melakukan spam pulak dikenali sebagai SPAMMER. So, blogger yang suka spam link di bahagian komen atau meninggalkan link mereka berulang-ulang dibahagian komen jugak dikenali sebagai spammer. Kalau korang nak tahu perbuatan spam nie mendatangkan bnyak keburukan. Antara keburukkan kalau korang spam ialah facebook korang boleh diblock oleh pihak facebook,kalau korang admin yang create sesuatu group,kalau banyak spam dalam group tu korang akan alami masalah untuk sign in account korang, menyebabkan orang tak senang hati dengan korang dan keadaan ni akan membawa kepada pergaduhan dan sebagainya.


Setakat nie je yang aku tahu..so kalau nak tahu lebih lanjut lagi korang tanyalah kepada yang pakar ye..hope info nie dapat menambah pengetahuan korang. Setakat nie saje untuk kali nie..Jadi jangan spam-spam ye..
wasalam...

10 comments:

mR.bUnY said...

marah btui dak ni..hahahahha

zulhilmi.tempoyak said...

ssh gak kdg2 nk kawl..

HAFIZAL said...

erm...betul lah..tapi tu salam satu diaorg promosi

Salim Harmanain said...

kesian kat admin asyik dok ingatkan jgn spam..tp still ada spam hampeh..

muhamadsufian89 said...

setiap hari bagitau benda sama je. macam tak berfungsi je bagitau diorang yg suka spam ni.

MaiRa QuEeN said...

mr bunny:bukanlah saje2 nk marah...

MaiRa QuEeN said...

zulhilmi:tau x pe..pe la nk wat..

MaiRa QuEeN said...

faizal:tp biarlah promosi dgan betul

MaiRa QuEeN said...

salim:yg xtahu pon spam..yg tahu lg suke orang tegur..tah pape..

MaiRa QuEeN said...

sufian:pnat je ulang2..