Kalau Kau OTAI Pon Janganlah Bangga Diri Sangat!!


OTAI…kalau sudah bergelar OTAI tidak perlulah bersikap sombong serta bangga diri sangatlah. Tinggi mane sangat darjat kau sebagai OTAI?? Salah kau, kau suruh orang sembunyikan tapi salah orang sebesar kuman pon kau nak tulis entry story seluruh Malaya. Patut ke OTAI-OTAI semua buat macam nie?

gambar dari En Google..OTAI mengamuk di Hari Raya..hehehehe

Assalammualaikum semua pembaca dan pengunjung blog aku yang tengah membaca entry nie. Sila chill ye semua..aku nie bengang la jugak tapi takpe korang jangan risau entry nie aku tulis bukan nak maki hamun orang sebab blog aku nie bersih ye dari segala bahasa kesat dan caci maki. Korang tengok tajuk entry nie..kali nie aku bukan tulis tajuk untuk gimik semata-mata tapi aku menulis kali nie memang kerana aku memang memaksudkannya. Aku tulis entry nie sebab kalau boleh aku nak semua blogger sedar tentang perkara nie dan kalau boleh lakukan anjakan paradigma kepada sesuatu yang lebih baek.

Kenapa aku kata OTAI nie bangga diri dan berlagak atau jugak sewaktu dengannya?? Kalau korang perasan kebanyakkan yang bergelar  OTAI hanya berada dalam komuniti diorang je. Ape yang aku maksudkan bukan semua OTAI macam nie tapi segelintir saje yang buat perangai macam nie. Kalau diorang bergaul  dengan newbie pon  kebayakkannya diorang hanya akan bergaul apabila diorang mendapat manfaat  daripada individu tersebut saje. Kenape aku kate macam nie ?Aku kate macam nie sebab perkara nie dah lama aku perhatikan dan aku jugak ade berceloteh mengenai perangai OTAI dalam entry PANAS HATI tapi sampai sekarang masih belum ade respon ape-ape. Maybe sebab aku bukan macam OTAI nak hentam-hentam orang tak tentu pasal sebab tu la aku buat entry secara samar-samar sebab bukan niat aku nak memalukan dan mengaibkan orang laen.

Kawan  aku seorang blogger yang gigih memajukan blog die sampai tak tido sebab mengupdate dan berusaha keras untuk meningkatkan followers serta traffic blog die. Ape yang aku nak celoteh kat korang mase kawan aku nie tengah naek semua nak baek dengan die nak entry berpagar la..nak tolong promosi blog die la..macam2 ade…Disebabkan kawan aku nie naek lagi cepat dan lebih maju daripada otai-otai, banyak rupanye OTAI yang cemburu dengan dia. Bila kawan aku lakukan suatu kesilapan je terus kena hentam oleh OTAI nie, padahal masa OTAI nie mula-mula blogging dulu dia pon pernah buat silap yang same. Mengapalah perlu kawan aku diperlakukan begitu kerana dia hanyalah orang baru yang masih menimba ilmu. Bagi aku, kalau OTAI nie pon penah buat kesilapan yang same maksudnye diorang same je lah. Betul tak? Tidak perlulah kau ceritakan kesilapan kawan aku nie di seantereo dunia sebab kau pon penah buat kot…

Walaupon buat kesilapan dengan cara yang tak sepatutnya seperti COPY PASTE dan buat IFRAME ke ape ke untuk majukan blog diorang tapi newbie2 nie berusaha. Kalau salah tegurlah dan bagitau yang cara diorang salah dan bukan dengan cara memalukan diorang kat seluruh Malaya tau. Kalau kau OTAI dan dah banyak pengalaman yang menggunung tinggi janganlah terlalu cepat melatah dengan bertindak memalukan orang laen walaupon kau cakap kau tak berniat buat macam tu. Kadang-kadang aku tengok OTAI banyak yang cepat melatah pasal ANON pon nak mengamuk padahal dah OTAI dan lame kawan dengan ANON kot... Sepatutnya kau atasilah dengan bijak  dan aku pon ade buat entry TIPS UNTUK MENGATASI ANON. Aku rasa tak perlulah kau yang dah OTAI nie mengamuk sebab ANON..Cool dan chill sudah bukan luak pon blog korang yang terffic riban-riban tu.

Aku buat entry nie sebab aku harap OTAI ke NEWBIE ke same-samelah kite saling membantu sesame blogger. Janganlah bergaul dalam komuniti yang korang buat sendiri macam NEWBIE dengan NEWBIE dan OTAI pulak dengan OTAI  je. Padahal banyak group blogger yang korang join dan patutnya bergaullah dengan semua orang ye. Aku harap entry nie tidak mengguris hati sesiapa sebab aku rase aku takde pon sebut atau mention name sape-sape dalam entry nie. Andai penulisan aku nie kasar bahasanya SERIBU KEMAAFAN aku pohon buat semua yang membaca entry nie. Huh..celoteh aku kali nie panjang lebar betul dan sekali lagi maaf sebab kene bace entry berjela-jela macam nie..hope korang semua ceria-ceria selalu..
wasalam….(hukhuk..penat berceloteh..(-.-)…)

48 comments:

haikalblank said...

hewhehe mungkin sebab otai2 dulu yang buat silap tu pun pernah kena hentam dahulu...

ala, kadang kesilapan pasal kejar traffic tu terang2 tak perlu ditegur dah taw salah kan? mengikut adab manusia pun aku rasa tak elok benda2 macam tu kadang2....tapi entahla...aku ni blogger noob je..tak layak nak cakap banyak

*eh, panjang lak komen aku. HAHA

MaiRa QuEeN said...

komen je pepanjang tak pe...xsalah pon...tu la psal psal traffic macam orang buat..tapi kalu OTAI penah kena hentam pon npe la nk balas dendam...huhuhu...

ainaa said...

tu la pasal. erm.plek jugak kan knape dorang nak marah2. pasal gamba especially, org famous, bnyk gamba. aplah salahnye org nk pinjam jadi default pix fb kejap. bukan menyamar pon. he

MaiRa QuEeN said...

aina:pinjam mntak kebenaran dulu tau...jgan amik je..pastu kredit kat diorang la...klau curi marah la kot..

peNulis SeNjA said...

hahha bagus pe kena hentam .. baru lah tahu sape kawan and sape lawan

sape yg bermuka dua dalam dunia cyber ni .. bole la buang jauh2

riben putih said...

wow..~!

Janatul Ashikin said...

mmg pon..selalu nmpk...otai2 mesti dgn otai2 je...ne nk tegur2 newbie2 cm sy..bile jdik gitu..newbie2 pun rse malu nk tegur otai2 sebbny xkan dilayan....pehtu, ckp la yg newbie2 ni belagak..xnk tegur otaimer2..pastu, otai2 nnk berjiran dgn yg best2 je..kalo dh otai, tlg2 r newbie2 ni..kn?bile newbie tu wat salah, trus hentam kaw2 punye...

*erk!cm sesi luahan rse la plak..lalala*

MaiRa QuEeN said...

penulis senja:btul tu..baru tau sape lawan sape teman...

nk buang mcm mne banyak sangat..

MaiRa QuEeN said...

riben puteh:huhuhuhu

MaiRa QuEeN said...

jannatul:luah cepat2...jangan disimpan dlam hati nanti parah..nie luahkan la nie...huhuhu

sYafIk-wAy said...

nasib baik lah aku bukan otai .

MaiRa QuEeN said...

syafiq way:ye ke??huhuhu....nasib labukan kan..heheheheh

tiefazatie said...

ssh kan...erm..tue ifa malas layan nie...haha..dulu mula2 ye la kunun join segmen tue..segmen nie..ble pk2 balik..budu jg ak nie..ntah pape je..ntah2 ak nie pun die xpandang pun tau..erm..usaha sendiri sudah..hee

mR.sAm said...

marah benor~~~

mR.sAm said...

marah benor~~~

kunci locker said...

sbb die rse die otai la die wt cmni..sbb die rse xde yg lbh baek dr die dlm dunia blogger ni...die mne pk psl newbie sgt...die kwn ng group die jek..nth2 blog newbie pn die tak mai..die p blog2 power jek..lps tu bila die nmpk seorang newbie tu tgh naek..mula la die rapat ng newbie tu..ayat baek2 jek..sbb nk newbie tu tulis psl dorg la..nk masuk bloglist newbie yg menarik tu la..newbie tu jek yg beriya2...die, habuk pun xde..nk tulis nme newbie tu kt blog die pun die segan..tp bila nk minta tlg bukan maen lagi..pelik2..

komen ni untuk otai yg aku maksudkan..bkn utk semua...sbb ad jek otai yg ok...

*erkkk...terpanjang lak...heheh

NadiRah said...

kes yg hentam2 dulu tu mmg nad x suke...
kesian PS... -.-

eh, ckp psl kes PS ke??? uhuk3

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

orang2 yang bergelar otai ne memang.. die hanya anggap ap yang ide wat je la betol... kalau member2 die ayng wat xpe lak..

MaiRa QuEeN said...

tiefazatie..huhuhu...biase lah tu..sabo je..

MaiRa QuEeN said...

mr sam:bengang la jugak..

MaiRa QuEeN said...

Kunci locker:setuju sangat..likes komen kau bnyak2..

MaiRa QuEeN said...

nadirah:xnak la mention sape2..

MaiRa QuEeN said...

Top:betul tu..maira pon rase mcm tu..

wan_cikgumuzik said...

fuhhh...!! hentam otai mana plak nihh?? hahahhha.. sangat berani yerr?? kikikikiiki...

apa2 pun tahniah sbb berani berbunyi.. bukan semua org mcm nih.. tak kira lahh otai kerr newbie kerr tuliss jerr apa yang kita tak puas hati.. luahkan segalanya..

itu hak kita.. itu blog kita... itu penulisan kita.. teruskan berbunyi.. cuma jangan menegakkan benang yang basah sudah.. selagi kita rasa apa yang kita buat tuu betul, teruskan...

setuju??

-saya newbie yang lemah-

MaiRa QuEeN said...

Wan cikgu muzik:mesti lah..kalau xde yg bersuara sampai bila pon kekal mcm nie...

myFirdaus said...

salam. maaf klau pndapat aku sedikit bercanggah.

- otai hanya join komuniti sendiri? klau korang adalah blogger IT, korang akan dapati bnde ni mmg benar. bile otai bertemu otai, perbincangan akan lebih kehadapan. dan aku x nafikan mmg bkan semua otai akan turun ke newbie. mmg benar. ini lumrah dalam dunia sbagai blogger IT.

- kene hentam dengan otai? apa yang aku nampak, hentaman otai di malaysia masih ditahap berperikemanusiaan. kirenyer masih "lembut" wlaupon korang nampak kasar dan sombong. klau foreign community, hentaman diorg lagi pedas & padat. cuma yang aku x berkenan, ada otai yang bongkak & bangga diri. tuh bukan nak memajukan namanya.

sekian. tu je pendapat aku. fullstop.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bkn senang nk jd otai,sbb mereka pun newbie juga dulu ,merangkak dan kena hentam juga kot?hehe.

moga jika ada otai yg berlagak tu jgn la teruskan sikap camtu

MaiRa QuEeN said...

muhd firdaus:btul tu..memang x slah komen awak tu..tapi biarlah jauh dari sikap bangga diri...

MaiRa QuEeN said...

kak lydia:hope macam tu la..sebab niat buat entry nie nk semua sedar..dan amik pengajaran..

meaw said...

otai hentam?mungkin dorang pon pernah terkena....mungkin juga dorang nak balas dendam,tapi tak sepatut otai tu buat gitu,lebih baik kalau slowtalk kan.... otai tu pon nak cari traffic tu hat gaduh duk buat entri hentam org tu,tak patut betol lah kan,sepatutnya otai tu nasihat dengan cara baik..

Anonymous said...

kau tak pernah kena hentam memanglah..otai mengamuk dgn anon ye..kang aku hentam kau DOWN pulak..jangan bongkak sangat...semua orang ada tahap kesabaran masing2.

Anonymous said...

setuju dgn anon diatas,kau ingat kau dah cukup kuat ke..dan jangan lah nak dibanding2kan blogger baru dan blogger lama.kau buat macam ni sama la macam kau ni batu api.tau.

mR.sAm said...

huhuhuh....anon datg lg...oh ini la anon ek..heheheh..ok2 dah tau...

MaiRa QuEeN said...

meaw:maira setuju...pe pon runding baek2..

MaiRa QuEeN said...

ANON2 diatas:lantak kau lah....aku dh ckap kenape aku tulis entry nie kan...

abgteror said...

heheheh......ade jugak anon yang berkenan nak komen entry hentam menghentam nie. kira bagus la. mungkin mereka otai yang taknak dikenali. Otai sangat ehh? hehe. dalam dunia blogger nie tak istilah otai, power, hebat, sebab semua yang berblog mempunyai hak masing2 dan kalau tak suka takde sape nak jemput datang suh komen pun. at least beranikan lah diri tu kalau dah rasa otai sangat. takan pengecut kot takut org hentam balik blog korang yang hebat tu. ape pun selamat berblog semua yer.

wan_cikgumuzik said...

OMG..!! MY LOVELY cik anon..

apa2 pon aku setuju dengan ayat abgteror yang jugak my lovely brother tuu ok..

apa yang penting jangan ego, jangan degil, jangan sombong, jangan bongkak, selesai masalah..

errr... kalau hentam untuk kebaikan apa salahnya kan..

lalalala..

-aku yang suka hentam org-

MaiRa QuEeN said...

abg teror:tu yang bagge tu anon berkenan nak komen..sepakat plak bawa geng..hahahahahhaa.....

MaiRa QuEeN said...

wan cikgu kuzik:kite geng la..suke hentam orang jugak..ahahahhahaha....

kunci locker said...

oh my lovly anon...lov la kt ko...haha !
maira tak pnh kne hentam ng anon??haha...maira...jom kita masukkn semua printscreen yg kita ad tu..kita tnjuk anon serang kita chaw2...hahaha...n otai pun siap serang kita kn maira...hahaha...ala..anon2..tak berani ke komen pki blog ko??alasan la kalo ko tak de blog ko blh komen psl entri ni..kn3..hahaha...mai la tunjuk muka...jgn berani kt blkg2 jek..maira...kiss2 anon tu..die nak maen syg2 ng ko..wakakakaka...mgkn die otai yg prasan otai yg terasa ng entri ko...tp die takut nk tnjuk muka bila komen...hahahha

*giler terpanjang aku komen...wakakaka

Terbelog said...

apehal la nak hentam2 ek
aku tgk purata,semua blogger ni
blh dikatakan melayu
adoi..
phm-phm la huh
sesama melayu pun nk mcm tu

MaiRa QuEeN said...

Kunci: die ingat aku xpnah kna dgan Anon..jemu da aku ngan anon...

MaiRa QuEeN said...

tebelog: huhuu..xheran dengan anon...

Anonymous said...

sebab tuh aku lagi suka buat blog tentang informasi dari personal blog...blog informasi copy paste dari berita dan isu semasa jer...takde nak dengki2 dengan blogger lain..sebab aku tahu,kalau aku buat personal blog....aku akan buat entry untuk jatuhkan blogger lain..so aku dapat dosa..dia dapat malu...tu hari dia dimalukan,bila tiba hari aku?...hurmmm....

renung...renungkan...

nadia fatihah said...

mentang2 otai, senang2 dia nak men hentam2 ekk..menyampah. taw la kita ni newbie je..:P

tomatokering :) said...

sokong la maira . ada otai yg sesama otai je .. newbie tak layan .. tapi kekadang ada jgk newbie yg rasa femes tak layan jugak .. kite dok mesra2 alam gitu sesama blogger . alih2 bukan die layan pong .. dunia ni kecik je .. tayah la nak rasa peymes sgt . suruh org baca blog dia tpi ade ke dia sggh balik blog org ? siap komen kot bape kali .. bukan nak berkira tapi relity hakikat blogger TAK MEMBANTU sesama blogger . meluat plak . hahaha

*opss sori lari tajuk tak. haha ;p

alif haris said...

prgh abg terror dan cikgu wan terbaik !!
otai yg sememangnya terbaik ..
tak pengecut :)

alaa dlm bebrlog nih tak pyh la nk musuh2 .. support sama2 la ..
suka sgt nak berperang2 ..
jahiliyyah sungguh perangai ..

Faisal said...

saya agak setuju kata salah seorang anom diatas..lebih baik baca bog informasi daripada blog personal...

Dlm kes ini,kena tahu siapalah blogger "otai" yg dimaksudkan itu dan dimana otainya tu?

adakah disebabkan trafik?adakah disebabkan folower?adakah disebabkan PR,adakah disebabakn alexa rank?

jika anda kata dia otai disebabkan faktor-faktor diatas,rasanya anda silap dan anda tidak faham apa yg dimaksudkan dengan otai tu...