Kisah Manusia Busy Giler!!




hai semua...rindunye kat blog kesayangan nie..tengs pada sape-sape yang sudi jenguk sini walaupon tak berupdate..actually aku baru masuk study balik di UITM N9 setelah setaun bercuti dan aku tahu segalanya dan tertulis..itulah ketentuan untukku..ingat lagi setaun lalu pada tanggal 5 disember 2010 hari yang buat jantung aku rase luluh..memang aku tak pernah story langsung aku nie sebab aku nak semua yang bace blog aku sentiase ceria dan terhibur dengan celoteh aku..aku nak celoteh kat dunia terutama kepada mama dan abah yang akak dah besar..

Alhamdulillah setelah berbulan-bulan aku bimbang dan risau dengan ape yang bakal aku lalui di sini..akhirnya aku dapat menyesuaikan diri aku..aku tak dapat kolej pon so terpakse la aku menyewa di luar yang jaraknye hampir 13 kilometer untuk ke kelas..setiap hari jalan sunyi dan hutan tebal tu aku redah..di sekelingnye penuh jerat-jerat cina dan ini sememangnye orang selalu cakap tempat 'JIN BERTENDANG"..huhuhu..memang seram sangat kalau lalu kat situ waktu malam..nasib aku takde kelas malam..alhamdulillah..terima kasih abah belikan akak motosikal untuk akak ulang alik ke kampus..masalah aku nie susah sangat nak ingat jalan dan selepas seminggu aku dah ingat jalan dan aku dah tak perlu bergantung kat orang laen lagi..kesian kengkawan aku sabar je dengan aku nie...tengs sangat kat korang semua ye..

Berbalik celoteh pasal kolej tu..aku dah mohon dan buat surat rayuan sebulan awal dan bile aku dah ade kat sini diorang kate takde surat aku kat diorang hilang mane tak tahu..sabar je la hati nie..pengurusan ape tah la diorang nie..sangat bengang bile kawan aku cakap kalau extend memang dapat kolej..walaupon kengkawan aku dah part 4..aku baru part 2..ye la dah cuti setaun..harap-harap la otak nie mahu berfungsi dengan baek..huhu..duduk  luar memang sangat susah. Pukul 7 pagi dah kene keluar rumah dan balik pulak dan magrib..harap Allah tabahkan hati aku..sampai2 je sini dah demam da..aku tak tahan panas dan selalu demam nie semua punce dari demam waktu virus H1N1 tu la..mase tu aku demam sampai 40 degree..lepas tu antibody jadi lemah dan asyik demam je tapi takpe sakit tu dapat kurangkan dose-dose kite....

5 Disember 2010...aku ade cakap kat atas tadi kan..tarikh nie la aku dapat result X-ray dan mase tu air mata nie tak henti-henti mengalir..rase dunia dah gelap..aku pergi hospital sendiri setelah lame da aku menahan sakit pinggang nie..bile aku tengok keputusan tu aku tak tahu ape nak cakap lagi.rupanye tulang belakang aku bengkok..patut la aku selalu sakit..bukan tu je..tulang kaki..tulang pinggul semua bermasalah..dan nie la sebab aku sakit sangat..so..aku dapat cuti setaun untuk aku buat fisiotherapy dan mama dengan abah pon cube jugak perubatan islam...so dua care la kitorang usahakan..sistem dalaman badan aku semua da tak betul..aku sedih sangat-sangat sebab nie dah jadi kekurangan aku untuk sepanjang hidup aku..dan aku dah bukan lagi seorang insan normal macam orang laen..banyak sangat yang aku pikir sampai serabut kepala aku tapi aku ingat lagi mama selalu cakap "Anak mama kuat kan?anak mama tabah dan mama tahu akak boleh lalui semua nie..Allah bagi ujian kepada yang mampu tanggung je.." Itulah kate-semangat untuk aku..

Bile aku tahu keputusan nie terus aku terpikirkan seseorang..boleh ke die terima aku lagi??dengan segale kekurangan aku, aku dah tak layak lagi buat sesape pon..aku tak sanggup nak cerite kat die..tapi die tahu je kalau aku de rahsiakan pape dari die..bile die tanye aku tak sanggup nak jawab sebaliknye aku menagis je..die pakse aku sampai die dapat jawapan..mase tu aku dah cakap siap-siap kalau die tak mahukan aku lagi lepas nie takpe sebab aku faham..tapi ape yang aku dengar dari die "setiap ape yang berlaku itu Allah dah nyatakan sejak azali itu suratan hidup kite..sebagai manusia kite perlu berusaha mengubah dan jadikan sesuatu itu terbaek dalam hidup kite" dan die juge cakap kat aku.. "awak lahir sempurna bukan ade cacat cela kat mane pon..kalau saya sayang awak saya terime awak seadanya dan saye akan jage awak." dan alhamdulillah mungkin die untuk aku dan selalu die pesan doakan hubungan kami setiap kali solat. Sepanjang setaun proses aku jalani terapi nie die dan family aku la yang banyak bagi semangat kat aku. Semalam, aku menangis lagi sebab terharu dengan kate-kate die. Walaupon jauh die akan pastikan aku sentiase jage diri aku dan katenye "saye jauh..kalau awak milik saye nanti saye akan jage awak..sekarang awak kene jage diri..jage maruah awak sebab awak bakal isteri saye.."

Aku harap aku kuat hidup kat sini..aku dah belajar kenal dunia luar sebab sebelum nie aku nie bagai anak emas buat abah dan mama...aku sorang je perempuan dalam family.So,kene jage diri sendiri dan berdikari semuanye sendiri.Sekarang nie aku rindu sangat kat family aku...sampai sini je celoteh aku..kalau sempat aku update la blog nie memandangkan internet sini pon teruk..jumpe lagi next entry...semoga korang semua tabah jalani setiap yang berlaku dalam hidup korang..

Perjalanan hidup umpama masakkan yang enak..setiap kejadian dan perkara yang berlaku adalah rempah ratus resepi keenakkan masakkan itu
wasalam...(^__^)

16 comments:

~Nana BamBam~ said...

besabarlah yer....anda harus kuat...

selagi mak and ayah ada, mereka akan sentiasa doakan anak-2 mereka berjaya...

Ahmad Haziq Azlan said...

aku baru tau yang kau sakit...
dah sambung belajar ni, jangan sia-siakan peluang yang Allah bagi kat kita...
semua ni adalah sesuatu yang ditetapkan oleh Allah..
memang betul apa yang hubby kau cakap, kita yang kena ubah sesuatu perkara itu jadi perkara yang baik

hawiz said...

sabar2...mak aih pnjgnyer..esei spm ker maira?..hik3..

MaiRa QuEeN said...

@~Nana BamBam~ye..tq...sabar la ni.

MaiRa QuEeN said...

@Ahmad Haziq Azlantu la psal bile korang tnye study segan aku nk ckp.

MaiRa QuEeN said...

@hawizlame xupdate ler..huhu

wan_cikgumuzik said...

owhh... begituu... baru saya paham.. huhuh.. sabar jer lah...

ibnuismaini said...

Semoga kita semua SENTIASA diberikan kekuatan menghadapi segala ujianNya. amin.

Meal ideas said...

nice posting here..

inidunia kita said...

@wan_cikgumuzikitulah yg terbaek..

inidunia kita said...

@ibnuismainiamin...

inidunia kita said...

@Meal ideastq..

Juliet_iRa~" said...

sabar k..

awk sememangnya tabah :)

Allah tahu apa yg tbaik buat hambanya..

EmpayarUtama said...

Hehe panjang ceritanya. Camanapun hidup kena ceria tau jangan fikir masalah nanti study susah nak masuk

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

banyakkan bersabar ye syg . masih ramai lagi yg sayang kan kamu

fadh leyanie said...

kuatkan semangat,tekadkan hati,,:)