Keajaiban Dunia Yang Mengejutkan!!






Hai semua...sihat x??dah sebulan tak berupdate blog nie..actually baru abis gathering at Pengkalan Balak,Melaka..wah best giler la..ramai buat entry psal gath tp aku bukan nak story gath..nk story benda ajaib nie...ajaib tau..jom tengok klu tak percaya...

Keajaiban 1 = Highway menggunakan air.

Amacam ajaib tak??ajaib kan...Ok,ni sedikit info tentang highway air ini.Kalau korang nak tahu highway nie terletak di Magdeburg, Jerman dan menelan kos sebanyak 500Juta Euro.Highway air ini juga dibina selama 5 tahun tau...lame kan...padan la ajaib..


Ini adalah jambatan untuk highway air ni.



Keajaiban 2 = Kapal yang terbesar di dunia

Jom tengok unik tau gambar kapal nie...Kapal nie ade dekat Norway ye kengkawan..huhu..

Kalau korang nak tahu kapal nie berfungsi untuk membawa benda yang besar dan berat...kat bawah nie ade barang-barang yang kapal nie bawa...nie bukan cruise untuk bawa korang honeymoon tau..
Ini adalah kapal pemusnah USS Cole yang telah dikutip balik ke US sebab tersngkut dengan pengebom mati di Yamen.
Ini pula radar tentera yang di angkut.Maklumat radar tentera.


Inilah dia platform minyak.Cara kapal ini mengangkat benda-benda nie semua adalah semudah 1,2 dan 3.
1.Tenggelamkan di dasar
2.Kapal dinaikkan

 3.Menuju ke destinasi



Keajaiban 3 = Kincir angin di tengah laut

Kincir angin ini telah dibina di Denmark.Untuk pengetahuan korang,Denmark adalah taiko dalam bidang kincir angin semenjak tahun 1970.Kincir angin ini menghasilkan sebanyak 18.9% tenaga elektrik.


Berikut adalah gambar bagaimana ia diangkut dan dibina.


Ajaib kan??tu la kan aku dah cakap..mesti korang ternganga kan??kalau dah tahu mesti tak terkejut..tapi mule-mule aku terkejut jugak..aku kagum..nak tahu lebih lanjut korang google je la..
sampai sini je..nanti aku celoteh lagi kat korang info2 ye..

wasalam.

8 comments:

AININ SURAYA said...

ohsemmmm *gosok2 mate*

~Nana BamBam~ said...

betul ke 2? fuuhhh

aimie amalina said...

wallawei
kalo ade kat msia ni
x taw la nk cmpak highway darat kat ne
hehehehe

khairul said...

superb engineering !

MaiRa QuEeN said...

AININ SURAYA :terkejut kan...

MaiRa QuEeN said...

~Nana BamBam~ :betul la..

MaiRa QuEeN said...

aimie amalina:tau xpe..da xckup tanah malaysia nie

MaiRa QuEeN said...

khairul :yup..superb habis!