Ramai Jurutera letak Jawatan Dan Siswa-siswi terjamin ke korang dpat keje nnt??

     Salam semua readers!!hari nie aq nk celoteh pnjang sikit mengenai tajuk entry aq nie.Kat sini aq nk ckap sikit.Sekarang ramai yg study final year jurusan kejuteraan cari peluang baru kerana mereka sedar yg masa hadapan mereka tidak terjamin.Aq cakap mcm nie sebab nie bkan ckap kosong sebab bende nie berlaku pada kenalan2 aq yg lebih tua dari aq.Diorang jgak nasihatkan aq yg aq perlu bertindak bkan hanya belajar semata-mata tanpa memikirkan apa akan aq jd lpas aq belajar nnt??Abg2 n kakak2 yg nasihat aq nie kebnyakkan dr UTP(xkan korang xtahu),UNIKL,UIA dan laen.Mereka nie ade jgak yg dh abis study n ctekan pengalaman diorang bla nk cari kerja dan sebagainya.


     So,dari situ bnyak aq belajar yg hdup kita perlu ada matlamat dan perancangan.Ape yg diorang katekan pada aq ialah HIDUP PERLU ADE PLAN.Diorang kate maira kene sediakan hidup yg ade PLAN A dan PLAN B or maybe jga PLAN C.Aq mle2 pelik..ape 2??then,diorang pon terangkan.Ape yg maira blajar skrg kt U 2 adelah PLAN A.Pastu aq pon tnye pastu ape lak PLAN B??diorang pon cakap.Plan B 2 maira kene cari cara dari skrg yg maira akan pastikan bila maira kuar U n dah abis study hidup maira dh terjamin.Contohnya..walaupon baru graduate maira dah de keta mungkin juga rumah sendiri.Mungkin jgak maira dh mampu bagi duit dkat parent maira.Mase 2 aq pikir bgusnya klu mcm 2.

     Ble diorang cakap pasal Mak Ayah..rse tersentuh sgat hati nie,sebab maira tgok skrg orang mse bljar mnx duit kat mak ayah,tp bila dh keje nk bg duit kat mak ayah pon xleh.Sebenarnye bkan orang2 2 xknang budi or xingat mak ayah tp diorang mmg x mampu.Sbab ape?sebab gaji diorang besar sgat2!!Graduate Engginier pon starting Rm 3000 je..Kdg2 ade majikan yg amik kesempatan sebab orang2 nie perlukan keje gaji direndahkan pada Rm 2000 lbih je..byangkan belnja belajar puluh2 ribu..last2 gaji bnyak 2 je..ckup ke??padahal klu sebut jurutera 2 dgar macm hebat sgat kejenye..

      Maira jgak cite kt cnie berdasarkan permehatian di sekeliling.Kakak kawan aq jurutera gaji RM2500je.Ade 3 orang abg nie letak jawatan terus lpas die jumpe peluang laen n abg nie graduate dr UTP.Kat situ bnyak aq nampak yg xckup gaji bnyak 2.Yg ni bnyak psal jurutera sebab yg nasihatkan maira nie bekas2 jurutera.Tp diorang kate sme je korang nk keje ape pon.Jamin ke korang dpat keje??sedangkan kadar pengangguran Siswazah kat Malaysia makin meningkat.Utuk pengetahuan korang nurse dkat Malaysia dh melebihi kuota sampai tahun 2020 sbb terlalu ramai amik jurusan nie.korang leh nampak sendiri bkan pompuan je jd nurse skrg kan??Doktor?Doktor pon dh melebihi kuota.ni info dr kawan n senior yg amik Medical yg study oversea n dalam negara.so,maira just share dgan korang je..

    Rm 2500.Bnyak ke?bagi maira ckit sgat2.Okey,jom kite kira2 ckit ye..
Makan=Rm 300
Minyak moto or kete=Rm 350
Sewa rumah=Rm 500++
Kete/moto=Rm 400/Rm 200
Ptptn=Rm 200
Bil elektrik/telefon/air=Rm 300
Shopping=Rm 200
Parent= zero(korang kire la ckup ke nk bg)

*contoh je kt atas nie..

    So,sbg2 n kakak2 nie terang semunya n diorang kate sebab 2 la aq kene ade plan B.Plan B aq,aq dh buat N income blnan masuk walaupon aq still study.So, kt sini aq nk tnye ape Plan B korang??aq harap aq teruskan semunya dgan lancar.kat sini aq nk ckap yg korang semua kene ade plan B ye.

   Dah keje??bape gaji korang?klu 10k.dh ckup la 2...huhuhu..bnyak 2..klu gaji korang ratus or 3000 ke bawah korang perlu bertindak memandangkan harga semua bende semakin naek tp gaji je x naek2.Btul x?korang tau x orang yg tinggal di Kuala Lumpur dan sekitarnya diisyhtihar miskin tegar jika bergaji bawah RM 3000.xtahu??sbb korang xamik tau la 2.

So.ape korang kene buat??
Sila Bertindak!!

Okey! 2 je nk kongsi dgan korang n sebab nie la aq adekan segmen.hope korang semua sudi join.

spe nk join segmen first aq?
--------->Klik sini

hope sudi bg sokongan kat aq ye..Tq!sayang korang ...



    

3 comments:

Muhd Fadil said...

siyes... saya gaji bulanan nak dekat rm5k. tapi tetap tak cukup.
makin lama sekrang, sara hidup tinggi. bayar itu bayar ini..
kalau saya gai rm2500, halamak. halamak.. tak cukup ahh...

sYafIk-wAy said...

gaji tang tuh gak tapi harga barang semakin naik . fikirkanlah ....

nadira shahid said...

kalau duduk kl, msti tak cukup sebab kos hidup yang sangat tinggi.. hm, nak tak nak kne berjimat nih..