Dah la Newbie Sedar Diri la!!

Sedar Diri Boleh tak??mesti hangin je dengan tajuk aq tu..sabo-sabo..bukan nak mengutuk ke ape ke..ok2..
Assalammualaikum semua...just sharing untuk semua yang bergelar newbie mcm aq nie...jom kite tengok bawah nie mesej aq dan blogger hebat Niq Afnan sudi kongsi ilmu blogging dengan aq...sebelum buat entry nie aq bertanya dahulu kepada beberapa orang blogger yang hebat2..boleh dikira dh expert la dlam dunia blogging nie...so as newbie in blogging world...aq nk kongsi dgan semua...respon diberikan oleh dua orang blogger saje mungkin yang laen busy...Penulis Senja dan Niq Afnan pon mengeluarkan pendapat mereka..sebelum tu kite bace msej kat bawah nie....ce tengok....dalam nie pon dah ade bnyak mesej yang berguna untuk newbie..
.
.
.
.
V
*mesej aq dan niq

mesej nie dah agak lama...sekarang dah 19 may kan??disebabkan busy dan blogspot yang selalu msuk ICU lambat la aq post entri nie...kat sini aq nak bagi tips sikit buat semua newbie2....aq pon newbie jgak so same2 la kite belajar ye...

Tip buat korang yang still NEWBiE..

1.Jangan letak terlalu banyak widget dlam blog anda dan buatlah pilihan yang bijak untuk tentukan widget yang sepatutnya ada.
2.Jangan guna gambar yang bersize besar dlam entri2 anda kerana akan melambatkan proses loading blog anda wlaupon blog anda ringan.
3.Jangan menggunakan background yang mempunyai gambar2 yang bersize besar kerana blog anda kan cepat semput.
4.Pastikan susunan blog anda kemas dan teratur.
5.Jangan memaparkan terlalu banyak bilangan entri di main page anda..jika mahu jgak gunakan readmore.
6.Elakkan guna warna yang sngat terang pada background post anda kerana sgat menyakitkan mata..
7.Elakkan menggunakan widget lagu sebab orang nk baca entry bukan nk dengar lagu..aq yakin orang laen pon ade beriban2 lagu macam dalam lappy aq nie...nak jgak pastikan boleh pause ye..
8.Background post kalau boleh tak payah nk corak2 sagat sampai tak boleh nak baca...
9.Kalau mcm blog achivve 2 kalau leh buat bagi scroll..kan ade tuto...nampak lagi kemas..tapi ikut la..
10.Tulisan kat entri tu tak payah la kerut2 senget2 bagai tau..sebab susah nak baca dan kan mesra kalau tulisan biasa je..jgan bold jgak..huhuhu...

DONE!!!
mmg aq nk bg SEPULUH je...

Aq faham kalau baru mcm kite nie mmg excted giler nk cantikkan blog tapi tak sedar blog kite dah obesiti..sebab blog aq pon baru je slim..dlu blog aq dekat 300kb..dasyat tak???sebab aq memang jujur ngaku ZERO bab teknologi dan blogging nie..huhuu...hope semua nie leh bantu kawan2 blogger yang baru mcm aq...kite same2 beljar ye..yang mane join review aq tu jgan tacing lak..aq jujur dari pengalaman aq yg cetek nie...ade la skit-sikit...

Nak Join blog review aq??boleh lagi..



35 comments:

Belog MTT said...

follower kite same ! 752 ! :)

MaiRa QuEeN said...

wah!!...excitednye..huhuu

waN Mohd Salim said...

newbie x leh belah ni grrrrrrrrrrr

MaiRa QuEeN said...

hahahhahahaa....gerrr..kanda nie...

darxniq said...

aku newbie lagi nih..ahahahah

Miss Dolce and Gabbana said...

Maira: jom g kritik blog kita pulak.Nak shoot ke apa ke terpulang.I'm open minded...kalau maira free just drop dekat bhgn komen je nanti..okies ;)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

nice info.. aku sebagai newbie akan cube memperbaiki blog aku ni.. thankz MQ :)

zacky ~786~ said...

tips yg berguna

MaiRa QuEeN said...

niq...ye la newbie sgat..

MaiRa QuEeN said...

miss dolce..nntmaira melawat tp xla pndai sgat blog sendiri pon teruk..

MaiRa QuEeN said...

top...huhuhu..top dh hebat

MaiRa QuEeN said...

zacky tq..

Piah Becok said...

haaaaa... saye pun penah buat entri pasal benda2 ni.. paling tak tahan pasal lagu la... nak tekan pause/stop pun takleh sebab button tu takde. result? mak pangkah je laaaa..

pasni saye pun nak kene wat skrol kat arkib gak ni.. akan diusahakan bila ade mase terluang.

AesyaZealous said...

nice~

fierapirot said...

hyee saye newbie..*muke minta kena cepuk*..hahaha..larikkk...

kunci locker said...

ni mst korg ngumpat aku ni..errr...hahaha...gurau jek..aish...lps ni aku pn nk buang semua..ops..cmne la blog kalo dah buang semua..haha..ok2...blog kalo 9.59kb ok tak??hahah

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

nice info...tq ye

padle said...

ce usha blog aku n kasi komen...ce usha ce usha..^_^

De'din said...

betul2,,

diorang kalo boleh nak makeup bgi cantik,,
ada bling2 gitu,,
tpi diorang x tahu,,
tu lah salah satu penyebab blog lambat loading

Fathiah Hamim said...

kalo nak ikutkan, ramai dah bloggers bagi tips2 neh. tapi, hampeh.
ramai lagi tak ikut.

-____-

darul_makmur@yahoo.com said...

Salam...nak tumpang promosi boleh tak...terima kasih

SYAF said...

bagus lah...blog pun makin lawa....
syaf pun newbie gak.. terimakasih atas info ini..

Ecah Shafiee said...

sokong..majulah seni untuk blog..hehehe

alif haris said...

thanks 4 sharing ya :)

alexa yussida said...

lagi sakit jiwa bila ade yg kluar pop up selamat datang..perghh banyak nak kena click..wahaha

ce cek my blog berat x?hehe

Eyda Syahida said...

errr.. sape nii.. haihhh =.=

Ary ariasputera said...

huhu... bez dapat info ni...terima kaseh

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

haha~ btul2.. =)

Liza @ Adzriel AB said...

kalau akak, biarkan aje lah.

miss.Addin said...

GOOD TIPS :)

HeziqaMushadadLee said...

haha..naseb blog adek slim lagi..hihihi..and yah!ape yg akak tulis tuu adek da buat..^_^

Farierahasanz said...

maira , thankz yaww tuk review ritu . eberitink i daa tukar . . i suka ngn wajah baru blog i , tapi masih dlm pembikinan . .hahaa , gedix i u i u plak .

darxniq said...

abis la aku kena bahan..ahahhaha...

mushroom said...

tapi kan, kalau saya (bukan saya sorang je), x suka kalau ada read more.. buat terbantut jek nak baca.. :)

Syazwan said...

NICE OPINION..PENDAPAT KITAA SAMA ;)