Kisah Aku...Andainya aku mampu mengubah segalanya..


Assalamualaikum semua...ingat lagi tak kat aku??tak ingat pon takpe sebab ape aku kisah??rasenye sangat lame sudah tidak mengupdate blog nie. Aku busy ke?tah la takde la busy mane cuma dah tak menaip je,seolah mcam tiada apa hendak diceritakan. Ape yang aku lalui telah mendewasakan aku..yang aku tahu sekarang aku rindu sangat kat family aku kt Penang tu..Hai orang kampung!!hampa rindu kat aku dak??dah nak masuk 2 bulan aku tak balik tau.

Dari kejauhan...aku terkenang sangat adik-adik aku...mama..abah..hanya Allah je tahu sebesar mana rindu aku. Cuti sekejap je walaupon banyak terpaksalah aku kat sini jep..atau aku balik KL menumpang kasih kat sana macam mase thaipusam yang cuti 4 hari tu..Mase Chinese New Year aku tumpang kasih kat umah Cik Tyee..ade la jugak aku lepak2 dengan beberapa orang blogger although aku bukan lg blogger tegar seperti dulu.

Nape aku tak balik kampung??sekarang aku kat mane?aku tak balik kampuang sebab aku nie nampak memang gagah perkasa luarannya tapi sangat mudah dijangkiti virus demam...aku tak boleh duduk dalam bas lama-lama.Perjalanan dari Kuala Pilah ke Penang kadang-kadang sampai 7 jam..so kalau cuti sekejap aku tak boleh la nak balik nanti demam tak sempat nak sembuh dan badan aku nie demand sikit tak boleh naek sebarangan bas. Sebab ape?sebab aku Allah uji dengan penyakit yang aku nie tak boleh duduk lame,berdiri lame,angkat benda berat tp aku buat jugak sebab terpaksa. Aku sekarang kat Kuala Pilah,UITM sebab aku sambung study balik. Dulu aku blogging tegar sebab aku cuti setaun..kawan2 semua dah sem 4 tapi aku baru sem 2 sebab setahun tu aku jalani rawatan nak sembuhkan penyakit aku. Dulu aku memang susah nak terima kekurangan aku tapi alhamdulillah Allah bagi ujian supaya aku kuat dan tabah.


Sepanjang tempoh aku tak balik nie jugak macam-macam jadi kat family aku...tok wan(atuk) sakit kaki die patah sampai masuk ICU sebab tulang kaki die hampir hancur. Tok(nenek) aku dah 7 tahun sakit so bile tok wan mcm tu tak dapat la tok wan nak tolong tok ke bilik air lagi...sampai hari ni dah hampir  2 bulan tapi msih kat hopital lagi...doakan kesembuhan tok wan aku tau. Minggu lepas tok pun sakit bertambah teruk dan dua2 orang masuk hospital. Mak Cik aku..cekal sangat die jage tok dengan wan dan mase tok masuk hospital mak cik pon rebah jugak msuk hospital demam maybe sebab die letih sangat dan  mujur ade sedara yang membantu. Untung tok wan dengan tok dapat anak yang baek2 belaka..semua turun la dari seluruh Malaysia(banyak tempat nk sebut) seramai 8 orang gilir2 jage tok wan dan tok. Mama jage tok kat umah selama tok wan kat hospital sebab mak cik kena jage tok wan. Kesian aku tengok adik-adik aku makan pon tak teratur da sebab mama takde kat umah so semua abah yang kena uruskan dan mujur abah kerja sendiri. Aritu mase aku demam, bile col mama mama cakap semua pon demam..aku dah agak da sebab chemistry aku dan family sangat kuat. Kuat dugaan Allah buat kami tapi semuanya masih berdiri teguh menempuhnya..Mak Cik la paling kuat sekali sebab mak cik yang tinggal serumah dengan tok dan tok wan. Mama membantu setakat termampu sebab adik aku yg kecik tu baru 2 bulan dan kesian Iman tu kena tempuh semua nie.

Aku tulis semua nie sebab aku nak luahkan perasaan aku je..banyak sangat yang aku pendam dan simpan sampai tak termampu aku nak tanggung..aku dari jauh hanya dapat berdoa sebab aku tak mampu nak sama-sama dengan diorang. Kalau tak boleh la aku tolong jadi tukang masak ke..tak la adik2 aku yang 5 orang tu macam tu. Mesti diorang rindu nak makan sedap2 sebab selalu mama yang masak, abah mane la sempat nak buat semua benda. Musibah buat abah jugak bila sawah die semua kena serangan ulat ape aku pon tak tahu tapi kerugian hampir ratusan ribu..Dah la tu saje punca mata pencarian utama, so sesaklah sikit kewangan kami semua. 

So kalau aku dah laen sekarang tentu korang faham kan?nape aku sudah tak seceria dulu?nape aku tak seramah dulu?korang faham kan?Insyaallah aku akan terus kuat dan cekal..Doakan aku ye kawan-kawan. Aku sayang sangat korang semua dan aku rindu nak macam dulu...sampai sini je celoteh aku...nanti aku celoteh lagi ye...


28 comments:

fRaMe+LenSeS said...

teruskan berubat ye? nadh doakan kamu akan smbuh. amin2.

sabar ye. sakit tu , susah tu, semua tanda kasih syg pada ALLAH pada kita.

hawiz said...

insyaALLAH..moga cekal..hawis doakan

MaiRa QuEeN said...

@fRaMe LenSeSthank ye...harap mcm tu la..

MaiRa QuEeN said...

@hawiztq hawis..

Mimi Suke Cupcakee said...

bawak bersabar ye sayang :)

Noraien said...

jgn cepat berputus asa k .setiap penyakit ade penawarnyer kecuali mati :)

sabar ea n be strong ! :D

MaiRa QuEeN said...

@Mimi Suke Cupcakeeok dear..

MaiRa QuEeN said...

@Noraienbetul tu...tq aien..

atin si gagah said...

sabar dengan dugaan . besar ganjarannya nanti . ^^ be strong !

MaiRa QuEeN said...

@atin si gagahinsyaallah atin..

Sunah Sakura said...

insya'Allah...sis doakan kamu kuat hadapi ujian Allah...bertuahnya kamu dipilih Allah untuk ujian2 ni... ;)

MaiRa QuEeN said...

@Sunah Sakuratq sis...

aydah ahmad said...

sabar eh maira . ALLAH oways with you . be strong ;)

MaiRa QuEeN said...

@aydah ahmadtq syg..

Rozuan Ismail said...

sakit itu semua dugaan tuhan. Moga tok wan kamu dan keluarga kamu serta kamu sentiasa sihat

kunci locker said...

be strong my friend :)

fyna said...

dear sakit apa? semoga cepat sembuh dan sabar menghadapi cabaran ok..

dear kat pilah kan? kat uitm beting ke? klu betul, tak jauh dari uamh nenek fyna. umah nenek fyna kan jemapoh je. maybe just 10 je sampai..

MaiRa QuEeN said...

@Rozuan Ismailtq awak doakan kami..

MaiRa QuEeN said...

@kunci lockertq kawan..ko mmg kawan aku..

MaiRa QuEeN said...

@fynayup kat uitm tu la..dekat la tu..dtg la sini nnt.

Cheqna said...

Assalamualaikum,

Semoga dugaan2 memberi lebih kekuatan dalam diri untuk berjaya dunia dan akhirat.

Study smart, bersyukur dengan peluang yang ada.

:-)

GBM said...

banyakkan bersabar yer. Usaha tangga kejayaan. Jangan lupa berdoa kepadaNYA. Sesungguhnya DIA Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. :)

abown said...

Allah menduga sebab Dia sayangkan kita. jadi, kita seharusnya bersyukur kerana Allah masih ingat kat kita.

semoga kuat ye! :)

MaiRa QuEeN said...

@Cheqnatq ye..

MaiRa QuEeN said...

@abownbetul tu...

MaiRa QuEeN said...

@GBMtq ingatkan..

Nur Syazana Mohammed Sani said...

insyaAllah . dont give up ! will be okay . one day =) insyaAllah

entry baru --> http://syazanasani.com/tudung-menindas-wanita-part-i/

MaiRa QuEeN said...

@Nur Syazana Mohammed Saniinsyaalah..