Tips Bercinta Buat Pasangan Kekasih




Hai semua..jom kite kongsi sikit tips bercinta ye..bercinta disini bermaksud perkenalan antara pasangan kekasih ye. Semua orang tahu "couple" itu haram kalau tiada niat untuk bernikah antara satu sama laen..jadi kalau nak kapel jugak fikir betul-betul memang berniat ke nak kawin dengan orang tu..pikir masak-masak ye..tapi ingat bukan sekadar niat je tapi perlu laksanakan la dan perkenalan itu biarlah di landasan yang betul.


1.Memasang Niat yang Betul
-Niat nie penting dalam ape keadaan sekalipon...so kalau memang niat nak berkenalan tu berkenalan la atara lelaki dan perempuan itu dengan cara yang betul. Contohnya..lelaki kalau nak jumpe awek jangan tenung lame-lame nanti mesti timbul niat laen pulak..nak pegang tangan la..nak tu la nak nie la. Ingat batasan tu kena jage dan kalau niat nak kenal tu cukup la sekadar berbual mengenai perkara penting. Contohnya seperti hal keluarga dan semestinya kena saling mengenali keluarga masing-masing..


2.Kurangkan berjumpa pasangan Couple anda
-Nie mesti ramai yang tak suke kan?in my opinion la..tak perlu la nak jumpe hari-hari..orang kate nanti manis pertemuan tu hilang lepas kahwin nanti..Contohnye macam dah la satu negeri,satu kampus, satu kelas tapi masih perlu berdating lagi ker?tak boring ke?satu tradisi aku tengok kalau dah kapel mesti berdua all the time..kalau boleh bawa tidur, of coz bawa kan(mmg ade yg buat pon). Bagi aku orang kapel yang macam nie tak berkembang la..kawan-kawan pon dah kurang campur da...al-maklumla orang ade awek..ade pakwe..pastu kalau awek or pakwe kawan dengan orang laen cemburu meluap-luap. Ingatlah..korang masih belum ade ikatan yang sah pon dan tak wajib pon nak taat sangat kat pakwe korang. Yang nie menjurus kepada perempuan...ikut cakap pakwe macam taat kat suami. Allah tak laknat la kalau tak taat kat pakwe melainkan suami kerana tempat isteri adalah di sisi suami. So,kurangkan pertemuan untuk elakkan maksiat.

3.Berjumpa hanya di tempat terbuka
-Ni penting tau...sebab kalu tempat tertutup mulalah ulat bulu nak naek daun..labah-labah nak merayap..macam-macam ade..tapikan sekarang tempat terbuka pon orang tak tahu malu. Tak malu ke korang buat dosa depan orang ramai?sebenarnye tak sweet pon korang bermesra macam tu dan hanya orang yang buta mata hati je cakap korang sweet. Tapi manusia...yang buruk tulah disanjung..bila orang takde awek or pakwe mule la nak mengutuk.."budak nie mesti tak laku..patut la rupa pon takde,bergaya lagi hampeh..". At least budak tu dah terhindar dari maksiat dan Allah lindungi dia dari perbuatan terkutuk yang menjurus ke arah zina.


4.Tak perlu hebohkan di Facebook,Twitter dan sebagainya
-Ramainye kalau pergi je dating...tengah dating upload pic berdua,dan lepas tu tag name n place..contoh: -curently at Putrajaya with Ali..Lebih kurang macam tu la..lepas tu datang la manusia like dan komen.."oh..sweetnye korang." Bagus ke kite like pic macam tu kat facebook? Maksudnye kite same-same suke akan maksiat yang berlaku dan fikir-fikir la sebab kite dah bersubahat sekali tau. Simpan je la..ape yang jadi antara korang biar korang berdua je tahu. Yang tu baru sweet...huhuhu..Contohnye macam kate-kate seorang lelaki nie kat awek die bile awek die nak dating-dating sebab nak sweet-sweet."Tak sweet pon awak bile kite buat ape yang Allah tak suke..kite patutnye malu dengan orang..malu dengan Allah bukan buat maksiat dan berbangga dengan semua tu.." Aku pon nak pakwe macam nie la..Ok fine gatal!


5.Tak Perlu nak heboh kat seluruh dunia yang Anda ade Couple
Kat Facebook budak sekolah rendah pon pandai tau buat macam korang..in relationship with tuut..tuut..dari sekolah rendah ke Ipta n Ipts..semua pandai buat tau. So, buat yang dah umur hampair 20-an dan hampir dengannya korang rase matang tak perbuatan nie?Mesti ramai tengah kutuk aku kan?ye la aku takde sape nak buat macam tu boleh la aku kate macam nie kan?poyo sangat ker?pastu wall to wall lagi dengan ber abang dan bersayang. Facebook punye la bgus siap buat private setting buat si kapel2 tapi korang tak nak gune sebab nak gtau satu dunia "I am Taken" dan ade siap buat status "Tlong jgan ganggu..I am already taken by Tuuut..siap tag lagi. Tiba-tiba datang ribut taufan bergaduh pulak..maki hamun sana sini..semak mata aku tau dan kat sini aku nak mintak maf pada sesiapa yang buat macam nie sebab aku terus remove kalau ko makai hamun kat status sebab semak home aku..buta hati je aku bace status orang macam tu.


6.Berdoalah dan mohonlah pada Allah
Kalau korang betul-betul sayang kapel korang,berdoalah moga jodoh korang berdua dan Allah hanya bagi pada hambanya yang memohon padaNYA. Usaha la nie..nak cari pasangan kena berusaha dan bukan nak kawen baru nak berdoa. Dari sekarang berdoa dan mintalah jodoh yang terbaek buat korang. Kalau kapel korang bukan jodoh korang minta dipisahkan dan dipertemukan dengan jodoh korang. Kalau korang kapel 10 tahun pon serah hati..serah jiwa..gadai body sekalipon kalau Allah dah tetapkan tu bukan jodoh korang maksudnya bukanlah. So, berdoalah..apepon kite lakukan kembali kepada Allah kerana die penentu segalanya dan kita hanya merancang.


7.Jadilah yang terbaek
Untuk dapat jodoh terbaek kite perlu jadi yang terbaek. Kalau impikan jodoh beriman,jadilah orang beriman..kalau impikan jodoh yang soleh dan solehah,jadilah insan soleh dan solehah. Lelaki yang baek untuk perempuan yang baek jika sebaliknya itu semua kehendak Allah dan itu mungkin bentuk ujian-ujian Allah untuk meningkatkan keimanan hambaNYA..

Lastly..cukuplah sekadar sedikit tips dari aku yang tak seberapa..aku mintak maaf andai celoteh aku kasar bahasanya. Aku sedar aku pon bukan baek sangat nak berceramah tapi aku hanya sampaikan sedikit yang aku tahu dan semua yang baek hanya dari Allah. Moga entry ini bermanfaat buat semua yang membacanya..wasalam..

12 comments:

Yaya ★ said...

Akan saya cuba apa yang diberi tahu . :D

aydah ahmad said...

hoyeah ! ayda suke entry nih . ayda mana ade pakwe . aahakk ! if ade ayda memang tak suke heboh-2 . hehe.

p/s : love after married its fully with barakallahu .

Farrah yong said...

tak ada pakwe gakkkk ~

hawiz said...

ehem3...bgs tol entry nie..=)

Cik Miela said...

suke2..no 4 macam kelakar la plak, haha sweet la sgt

nur fatihatuz zahra said...

single is better ..
bukan ke Allah dah tetapkan jodoh kita sejak berusia 4 bulan lagi .. so, x perlu mencari .. :)

MaiRa QuEeN said...

@Yaya ★gud2..

MaiRa QuEeN said...

@Farrah yongxpe amik tahu awal2..

MaiRa QuEeN said...

@hawiztq hawis

MaiRa QuEeN said...

@Cik Mielahehehhhe

MaiRa QuEeN said...

@nur fatihatuz zahrabetul tu..

nurul diana said...

penh jmpe sekalii je hehe